Praktijkvaarles 2020-06-15T15:41:42+00:00

PRAKTIJKVAARLES

Voelt u zich nog wat onzeker in uw (net gekochte) boot? Een praktijkvaarles (en dat kan ook in uw eigen boot) geeft dan vaak wat meer zelfvertrouwen.
We gaan tijdens een vaarles allerlei manoeuvres oefenen uit de praktijk, waarbij u zelf kunt aangeven waarin u zich wilt bekwamen. Oefening baart kunst, en u zult merken dat u na een praktijkvaarles meer geniet van het varen, omdat u zich zekerder voelt in uw boot.

NEEM CONTACT OP

THEORIE VS. PRAKTIJK

Autorijden kun je niet leren uit een boekje. Varen ook niet.

Tijdens de cursussen Klein Vaarbewijs wordt door de cursisten geregeld gevraagd om een praktijkvaarles. Met name onderwerpen als het wegvaren van lagerwal, een ligbox invaren met dwarswind, aanleggen aan een steiger, aanleggen tussen twee schepen, keren in een nauw vaarwater, enz., kun je eigenlijk maar op één manier goed onder de knie krijgen, namelijk door het te doen.

De reacties na een praktijkvaarles zijn eigenlijk altijd positief. Het oefenen van de diverse manoeuvres, waarbij ook rekening wordt gehouden met de invloed van de wind, geeft een stuk zelfvertrouwen, waardoor u zich een stuk zekerder zult voelen in uw eigen boot.

Overigens wordt er al een aantal jaren gesproken over de invoering van een verplichte praktijkproef naast het theoretische examen klein vaarbewijs, maar hiervoor zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen.
Ik sluit echter niet uit dat er in de (nabije) toekomst wel een praktijkproef gaat komen. Met name, omdat per 01-01-2020 het CBR de examinering van de VAMEX heeft overgenomen, en de Belgen per 01-01-2021 een praktijkproef gaan invoeren.

praktijkvaarles

DE PRAKTIJK

De praktijkvaarlessen worden gegeven in de boot van de vaarschool, maar les in uw eigen boot is natuurlijk ook mogelijk.
We gaan tijdens een vaarles een aantal manoeuvres uit de praktijk oefenen. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met uw wensen.
Na een korte uitleg gaat u de diverse manoeuvres zelf uitvoeren. We oefenen iedere manoeuvre een paar keer, zodat u er handigheid in krijgt. Als u eenmaal weet hoe het moet, zult u het in de praktijk eerder (en goed) toepassen, en dat is precies de bedoeling!

Les in de boot van de vaarschool

De vaarlessen worden gegeven vanaf de jachthaven op waterpark Beulaeke haven in Wanneperveen, waar de vaarschool haar ligplaats heeft.

Nadat ik u even heb laten wennen aan de besturing en de bediening van gas en schakeling, gaan we in de jachthaven op Beulaeke Haven verschillende manoeuvres oefenen. Hier komen met name het keren, manoeuvreren en achteruitvaren in een beperkte ruimte aan bod.
Daarna varen we door naar het vlakbij gelegen paviljoen aan ’t Wiede, waar we in en bij de jachthaven het aanleggen aan een steiger onder een kleine hoek, het aanleggen tussen twee schepen en het aanleggen in een beperkte ruimte oefenen. Ook oefenen we het wegvaren “onder lastige omstandigheden”, waarna we terugvaren naar Beulaeke Haven, waar we de boot weer afmeren in de ligbox.

Het is ook mogelijk om langer te lessen. Vanaf Beulake Haven kunnen we letterlijk alle kanten op.
We kunnen de vaarles uitbreiden, waarbij we bij voorbeeld een brug passeren en/of een sluis doorgaan. Ook kunnen we doorvaren naar het Zwarte Water, om het snelvaren te oefenen. Daarbij is er met name aandacht voor het op de juiste wijze nemen van golven, en een correct gebruik van de trim van de motor.

Uw lesboot is een Jeanneau 6.5 Cap Camarat WA, een stabiele en makkelijk te manoeuvreren boot (mede dankzij de hydraulische besturing) met een uiterst stille 150 PK Suzuki buitenboordmotor. De boot is geleverd door Dannijs Boatservice (Boatland) in Meppel.

Vaarles in uw eigen boot

Als u liever een vaarles krijgt in uw eigen boot, dan kan dat natuurlijk ook. Uiteindelijk is dat de boot waarin u straks weer gaat varen.
We hebben ervaring met het geven van praktijkvaarlessen in open motorboten (in- en outboard), speedkruisers en grote consoleboten en jachten en sloepen met een vaste schroef en een roer (én een boegschroef).
U kunt met uw boot naar Beulaeke Haven komen, of ik kom bij u (mits u niet al te ver weg woont). Het is wel van belang dat we de diverse manoeuvres, als ik bij u kom, goed kunnen oefenen. Denkt u daarbij aan de aanwezigheid van een aanlegsteiger, voldoende ruimte om te manoeuvreren, enz.

KOSTEN VAN EEN PARKTIJKVAARLES

Boot van de vaarschool

Het tarief voor een prive-vaarles in de boot van de vaarschool bedraagt € 210,- voor twee uur (dit is tevens de minimum lesduur).
Uiteraard is het (als de corona-maatregelen het weer toestaan) ook mogelijk om met tweetallen te lessen.
Een praktijkvaarles voor 2 personen duurt drie uur en kost € 300,- (€ 150,- per persoon).

Bij deze bedragen zijn mijn reistijd, het vaarklaar maken van de boot voor de vaarles, alsmede na de les het weer toedekken en aftanken van de boot inbegrepen (zo’n 75 á 90 minuten).

Wilt u langer lessen, dan betaalt u € 90,- per extra uur (of een evenredig deel hiervan).

Eigen boot

Het tarief voor vaarles in uw eigen boot is € 130,- voor twee uur (dit is tevens de minimum lesduur).
Wilt u langer lessen, dan betaalt u € 60,- per extra uur (of een evenredig deel hiervan).

Indien u uw boot op Beulaeke Haven te water laat, dient u € 10,- hellinggeld te voldoen.

Daarnaast reken ik (vanaf mijn woonplaats) € 0,25 per kilometer en € 30,- per uur voor de reistijd, of een evenredig deel daarvan.

praktijk zwolle