Praktijkvaarles 2020-10-26T22:50:15+01:00

PRAKTIJKVAARLES

Voelt u zich nog wat onzeker in uw boot, of wilt u zich eerst bekwamen in het varen voordat u tot aanschaf van een boot overgaat?
We gaan tijdens een vaarles allerlei manoeuvres oefenen uit de praktijk. U zult merken dat u na de vaarles meer geniet van het varen, omdat u zich zekerder voelt in uw boot.

NEEM CONTACT OP

THEORIE VS. PRAKTIJK

Autorijden kun je niet leren uit een boekje. Varen ook niet.

Tijdens de cursussen Klein Vaarbewijs wordt door de cursisten geregeld gevraagd om een praktijkvaarles. Zaken als het aanleggen en afmeren, keren in een nauw vaarwater, de sluis door, ankeren, kun je eigenlijk maar op één manier goed onder de knie krijgen, namelijk door het te doen.

De reacties na een praktijkvaarles zijn eigenlijk altijd positief. Het oefenen van de diverse manoeuvres, waarbij ook rekening wordt gehouden met de invloed van de wind en de boten om ons heen, geeft een stuk zelfvertrouwen, waardoor u zich een stuk zekerder zult voelen in uw eigen boot.

praktijkvaarles

DE PRAKTIJK

Les in de boot van de vaarschool

De vaarlessen worden gegeven in de boot van de vaarschool, vanaf de jachthaven op waterpark Beulaeke haven in Wanneperveen, waar de vaarschool haar ligplaats heeft.

Nadat ik u even heb laten wennen aan de besturing en de bediening van gas en schakeling, beginnen we met achteruitvaren in een beperkte ruimte.
Daarna varen we door naar het vlakbij gelegen paviljoen aan ’t Wiede (of naar een grote steiger op de Beulaker), waar we het aanleggen oefenen, waarna we doorvaren naar de sluis en brug bij Beukers.
Na het schutten varen we via het Meppeler diep naar het Zwarte water, waar we even later rechtsaf slaan naar de volgende sluis in Zwartsluis.
Na het passeren van deze sluis varen we via de Aremberger gracht richting het Belter Wijde. Halverwege de Aremberger gracht slaan we af om via smalle vaarten door de schitterende natuur van ‘de Wieden’ naar de brug bij Ronduite te varen.
Na de brug bij Ronduite gaan we de Beulaker op, richting Beulaeke Haven. Voordat we hier weer aanleggen oefenen we in de andere haven bij dit complex nog het keren in een nauwe ruimte. Daarna meren we de boot weer af in de ligbox.

Deze vaartocht duurt ongeveer drie en een half uur. De uiteindelijke tijdsduur is altijd een beetje afhankelijk van de drukte bij de sluizen en bruggen. De vaarles kan daardoor iets korter duren, maar ook langer.

Uitbreidingen:
Wilt u ook manoeuvres oefenen voor een wat groter schip zoals een motorjacht of (speed-)kruiser, dan gaan we aanvullend het afvaren op voorspring en achterspring oefenen, de ligbox invaren op een voorspring en het achteruit uit de ligbox varen op een lange lijn.
Wilt u ook een keer snelvaren, dan doen we dat op het Zwarte water. Het snelvaargebied ligt praktisch in de route die we gaan varen.

Vaarles in uw eigen boot

Als u liever een vaarles krijgt in uw eigen boot, dan kan dat natuurlijk ook. Uiteindelijk is dat de boot waarin u straks weer gaat varen.
We hebben ervaring met het geven van praktijkvaarlessen in open motorboten (in- en outboard), speedkruisers, grote consoleboten en jachten en sloepen met een vaste schroef en een roer (én een boegschroef).
U kunt met uw boot naar Beulaeke Haven komen, of ik kom bij u (mits u niet al te ver weg woont). Het is wel van belang dat we de diverse manoeuvres, als ik bij u kom, goed kunnen oefenen. Denkt u daarbij aan de aanwezigheid van een aanlegsteiger, voldoende ruimte om te manoeuvreren, enz.

KOSTEN VAN EEN PARKTIJKVAARLES

Boot van de vaarschool

Het tarief voor een prive-vaarles in de boot van de vaarschool bedraagt € 385,-
De vaarles duurt ongeveer drie en een half uur (dit kan iets korter zijn, maar ook langer duren). Bij dit bedrag inbegrepen zijn mijn reistijd, de boot vaarklaar maken, stootkussens ophangen, en na de vaarles hetzelfde in omgekeerde volgorde.
Door een vaste prijs aan te houden weet u van tevoren wat u kwijt bent, langere wachttijden bij brug of sluis  leiden dan niet tot een hoger bedrag.

Lest u met 2 personen, dan geldt een meerprijs van € 80,- De manoeuvres zoals achteruitvaren, aanleggen, keren op kort bestek e.d. oefent u dan allebei.
Voor het oefenen van de extra manoeuvres voor een jacht (werken met lijnen) geldt een meerprijs van € 50,-
Voor het snelvaren geldt eveneens een toeslag van € 50,- (los van de extra tijd neemt het verbruik snelvarend nogal toe).

Eigen boot

Het tarief voor vaarles in uw eigen boot is € 130,- voor twee uur (dit is tevens de minimum lesduur).
Wilt u langer lessen, dan betaalt u € 60,- per extra uur (of een evenredig deel hiervan).

Daarnaast reken ik (vanaf mijn woonplaats) € 50,- per uur voor reistijd en reiskosten, of een evenredig deel daarvan.

Indien u met uw boot naar Beulaeke Haven komt en uw boot daar te water laat, dient u € 10,- hellinggeld te voldoen.

praktijk zwolle