Betalen bij de brug

Een betaalde brug passeren

Ze zijn er nog, bruggen waar je moet betalen om te mogen passeren. En aangezien er geen bankpas-lezer in het klompje zit, heb je dus cash nodig.

Ik heb onlangs (nadat ik voor een aantal brugwachters een kick-off had gegeven bij aanvang van het vaarseizoen) een dagje meegelopen met één van de brugwachters op de brug in Kalenberg, in de kop van Overijssel. Het is best aardig om eens een keer niet degene te zijn op de boot, maar om naast de brugwachter te staan. Wat opvalt is dat deze brugwachter er plezier aan beleeft, de passanten worden vriendelijk te woord gestaan. Wat ook opvalt, is dat sommige passanten geen geld bij zich lijken te hebben om het bruggeld te voldoen. Ze kijken recht voor zich uit, alsof er in de verte iets heel spannends gebeurt, en varen gewoon door. Gelukkig komt dit weinig voor, en als de recreant zijn portemonnee niet zo gauw kan vinden, deelt hij dit meestal even mee en biedt hij aan om aan te meren, om vervolgens het verschuldigde bedrag alsnog aan te reiken. En zo hoort het natuurlijk.

Wat ook opviel is dat – met name bij boten met een roer – schippers soms de grootste moeite hadden om even een stukje achteruit te varen, om zodoende het verschuldigde bruggeld alsnog in het klompje te stoppen. Hierdoor ontstonden soms situaties waarbij de andere boten gedwongen werden om uit te wijken, teneinde een aanvaring te voorkomen.

Waarom deze blog? Om je er op te wijzen dat er in Nederland op een aantal plaatsen nog steeds bruggeld wordt gevraagd. Ik weet sowieso dat er bij meerdere bruggen in Friesland een bescheiden donatie wordt gevraagd. Dat de bedragen niet altijd even logisch zijn, is een ander verhaal. Zo is het bruggeld in Kalenberg van € 2,- naar € 2,10 gegaan, en tegenwoordig is het € 2,20. Plan je een vaartocht, zorg dan voor voldoende kleingeld. Je wilt niet voor schut staan bij het passeren van een brug omdat je die paar euro’s niet bij je hebt.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie