Geen last van het weer met een kap op je boot

Beschutting tegen de elementen

Je hebt een boot waar je soms een paar dagen mee weg gaat. Heerlijk varen over rivieren en meren, overnachten in een leuk haventje, ’s avonds lekker ergens een hapje eten en de volgende morgen ontbijten op je eigen boot. Hoe leuk is dat!

Het weer speelt natuurlijk een niet onbelangrijke rol bij de beslissing om er al dan niet een paar dagen op uit te trekken. Want het moet wel een beetje aangenaam zijn, het liefst met een zonnetje, een goede temperatuur, en (tenminste als we niet zeilen) niet te veel wind.

Maar het is je daarbij vast wel eens overkomen dat je weg ging met een prima weersvoorspelling, maar dat er onverwacht toch een wat minder goede dag tussen zat, met meer wind dan voorspeld, of zelfs regen. Als je dan een open boot hebt en geen vooronder waar je je terug kunt trekken, is het opeens helemaal niet meer zo leuk om op het water te zitten.

Zelf heb ik een Quicksilver 755 Cruiser. Feitelijk is dat een speedboat, met een royale kuip waar je makkelijk met een man of 4 kunt zitten, én een relatief ruime slaapgelegenheid in de neus. En niet te vergeten een bescheiden toiletruimte. Vroeger noemden we zo’n boot een cuddy, maar cruiser klinkt waarschijnlijk wat hipper. In ieder geval is het voor mij de ultieme ‘camper op het water’. Knap, hoe ze op 7 meter zo veel ruimte weten te creëren in dit soort boten.

Toen ik de boot kocht heb ik gelijk een bimini top mee besteld, met een uitbreiding die bestaat uit 4 panelen die je vast ritst aan de bimini. Hiermee kan ik de kuip aan alle vier de kanten afsluiten, waardoor ik opeens een dichte boot heb. Ideaal als het ’s avonds frisser is dan je hoopte, of als het regent. En als je op een kille avond een klein straalkacheltje aan zet, is het nog behaaglijk ook.
Zelfs één zo’n paneel kan al handig zijn, bij voorbeeld als er een fris windje staat waardoor het wat onbehaaglijk wordt in de kuip. Je maakt dan de kant waar de wind vandaan komt dicht, en het is gelijk een stuk aangenamer.

Waarom ik mijn ervaringen hierover met je deel? Omdat ik je daarmee misschien op een idee breng, hoe je meer en langer gebruik kunt maken van je boot. Als we nu een ‘paar dagen weg plannen’, en er zit een wat mindere dag tussen, dan gaan we meestal wel. Doordat we ons kunnen beschermen tegen de elementen, redden we ons ook prima met wat minder fraai weer.

Voor zo’n bimini met vier van die flappen ben je natuurlijk wel een paar centen kwijt. Maar smeer dat bedrag eens uit over bij voorbeeld tien jaar, en kijk hoe vaak je nu wél een paar dagen weg kunt, waar je voorheen besloot om toch maar thuis te blijven. Voor mij was het in ieder geval een heel zinvolle investering.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie