Dagcursus Klein Vaarbewijs 2

Wilt u het Markermeer of het IJsselmeer op, of wilt u met uw boot naar een van de Waddeneilanden? Dan hebt u het KV 2 nodig. Maar ook als u uw boot mee neemt naar één van de landen aan de Middellandse Zee of de Adriatische Zee, hebt u het KV 2 nodig.

Kosten van de cursus

Bij u thuis, of op een door u gekozen locatie
Als ik de cursus bij u op locatie geef, dan zijn de kosten afhankelijk van mijn reistijd en de groepsgrootte. Neemt u bij interesse even contact met ons op, ik kan de cursus ongetwijfeld voor een interessante prijs aanbieden. 

Blokzijl
De cursus Klein Vaarbewijs 2, welke ik verzorg in Blokzijl, kost € 289,- per persoon voor 2 zaterdagen.
Dat is inclusief een mapje met opdrachten, en koffie en thee en een lunch met melk/karnemelk op beide cursusdagen. Andere consumpties zijn voor eigen rekening.

Het cursusboek van de ANWB kost € 21,- Als u een redelijk recent cursusboek hebt, kunt u dat gewoon gebruiken.

Daarnaast hebt u, voor het maken van opgaven in de waterkaart, een navigatiesetje nodig, bestaande uit een kaartplotter, een kaartpasser, een zacht potlood en een kaartgom. Het setje kost € 35,-

Het examen kost € 50,- (Prijs kan door het CBR worden gewijzigd).

Meer informatie over het examen Klein Vaarbewijs vindt u op de site van het CBR: www.cbr.nl

Cursuslocaties en startdata

Blokzijl
De cursus voor het KV 2 duurt 2 zaterdagen. Lestijden zijn van 09.30 uur tot ongeveer 17.00 uur.
Vanwege de enorme wachttijden bij het CBR kan ik nog niet exact inschatten wanneer ik de volgende cursus ga geven. Streven is om de cursus in het najaar van 2021 weer te geven. Neemt u bij belangstelling svp even contact met ons op.

Op een zelf gekozen locatie / priveles
De cursus kan in overleg, voor groepjes/groepen, ook op een door u gewenste locatie worden gegeven. Lesdata en lestijden in overleg.

Cursus opbouw

De cursus voor het Klein Vaarbewijs 2 duurt 2 zaterdagen. De nadruk ligt bij deze cursus op het werken in de kaart, we gaan veel vraagstukken maken. Daarom bied ik deze cursus niet als on line cursus aan. 

Beide dagen worden verdeeld in blokken van 50 minuten met daartussen steeds een korte pauze. Omdat u tijdens deze twee dagen geregeld gaat oefenen met vraagstukken, door de variatie in werkvormen en de afwisseling in onderwerpen, zijn deze twee dagen goed vol te houden. Voor je het weet is de dag voorbij.

Dag 1
Hoofdstuk 5 is een typisch “leerhoofdstuk”, en lijkt qua stof en opbouw op hoofdstuk 1 van het KV 1. Dit hoofdstuk introduceer ik kort, want een deel van de stof komt namelijk overeen met wat u voor het KV 1 hebt moeten leren. Over de ‘nieuwe dingen’ gaat u thuis een aantal vragen maken. Op deze wijze legt u een goede basis voor dit hoofdstuk.

In hoofdstuk 6 worden de zeekaart en de zeebetonning behandeld. 
Het onderwerp meteorologie, dat ook in dit hoofdstuk is opgenomen, behandel ik niet, omdat het heel duidelijk wordt uitgelegd in het cursusboek.

Hoofdstuk 7, het getij, handelt over getijwerking en alles wat daarmee te maken heeft. Na een uitgebreide uitleg gaat u een aantal vraagstukken maken, zodat deze stof op het examen niet meer voor verrassingen zal zorgen.

Hoofdstuk 8, navigatie en het werken in de kaart, is met afstand het lastigste hoofdstuk. Dit hoofdstuk krijgt dan ook de meeste aandacht. Het is overigens ook het hoofdstuk waar u de meeste punten mee kunt verdienen tijdens het examen! Met dit hoofdstuk beginnen we aan het eind van dag één.

Dag 2
Dag twee is helemaal gewijd aan hoofdstuk 8.
U gaat u na een korte uitleg steeds een paar opgaven maken. We beginnen eenvoudig, maar geleidelijk aan worden de vraagstukken steeds wat ingewikkelder. Het idee is dat u zich door het maken van de opgaven de stof eigen maakt, zodat u deze thuis niet meer hoeft te leren.

De cursus KV 2 wordt ondersteund met een powerpoint-presentatie.

Voor het examen moet u hoofdstuk 5 t/m 8 kennen van het cursusboek van de ANWB.