Cursus Klein Vaarbewijs 2

We bieden een dagcursus en een twee-daagse cursus aan voor het KV 2. Bij de dagcursus kun je kiezen uit alleen ‘navigeren’ (met afstand het lastigste onderwerp op het examen), of ‘navigeren’ en ‘getijwerking’. Door veel te oefenen met vraagstukken, kun je je na deze dag prima redden met de opgaven die je op het examen gaat krijgen.
Ook kun je kiezen voor een 2-daagse cursus waarin álle examenonderwerpen worden behandeld. De nadruk ligt echter ook bij deze 2-daagse cursus op het zo lastige onderwerp ‘navigeren’.

Wanneer KV 2

Wil je het IJsselmeer op, ga je met je boot naar een van de Waddeneilanden, of neem je je boot mee naar één van de landen aan de Middellandse Zee of de Adriatische Zee? Dan heb je het KV 2 nodig. 

Kosten van de cursus

De cursus kan als prive-les en voor groepjes/groepen in heel Nederland worden gegeven. De cursus geef ik op een door jou gewenste locatie, prive-les (1 of 2 cursisten) kan ook bij mij thuis in Meppel worden gegeven. Lesdata en lestijden in overleg.
De kosten voor deze cursus (dagcursus of twee-daagse) zijn afhankelijk van de groepsgrootte en mijn reistijd. Neem bij interesse s.v.p. even contact met me op, ik kan de cursus ongetwijfeld voor een interessante prijs aanbieden. 

Verder heb je, voor het maken van opgaven in de waterkaart, een navigatiesetje nodig, bestaande uit een kaartplotter, een passer, een zacht potlood en een kaartgom. Het setje kost € 25,-

Het cursusboek van de ANWB kost € 22,- Het cursusboek met online examen-training kost € 35,- Als je een redelijk recent cursusboek hebt, kun je dat gewoon gebruiken.

Meer informatie over het examen Klein Vaarbewijs 2 vind je op de site van het CBR.

Cursusopbouw

De cursus voor het Klein Vaarbewijs 2 geef ik als dagcursus en als twee-daagse cursus. 
De dag/dagen worden verdeeld in blokken van 50 minuten met daartussen steeds een korte pauze. Omdat je geregeld gaat oefenen met vraagstukken, door de variatie in werkvormen en de afwisseling in onderwerpen, zijn deze cursusdagen goed vol te houden. Voor je het weet is de dag voorbij.

Dagcursus

In de dagcursus behandel ik het lastigste en tevens grootste onderwerp, navigeren. Dit hoofdstuk is vaak het struikelblok op het examen. Ik bouw dit onderwerp stap voor stap op, en we gaan veel oefenen in de kaart. Na deze dag ga je je met deze vraagstukken zeker redden op het examen.

Twee-daagse cursus

Dag 1
De onderwerpen die we de eerste dag behandelen zijn het SRW (hoofdstuk 5), de zeekaart, de zeebetonning en meteorologie (hoofdstuk 6) en het getij (hoofdstuk 7). Na een uitgebreide uitleg over de getijwerking ga je een aantal vraagstukken maken, zodat deze stof op het examen niet meer voor verrassingen zal zorgen.

Als het meezit, kunnen we aan het eind van dag 1 een begin maken met hoofdstuk 8, navigatie en het werken in de kaart. Dit is met afstand het lastigste, maar ook het grootste hoofdstuk. Dit hoofdstuk krijgt dan ook de meeste aandacht. Het is overigens ook het hoofdstuk waar je de meeste punten mee kunt verdienen tijdens het examen! 

Dag 2
Dag twee is helemaal gewijd aan ‘navigeren’.
Je gaat na een korte uitleg steeds een paar opgaven maken. We beginnen eenvoudig, maar geleidelijk aan worden de vraagstukken steeds wat ingewikkelder. Het idee is dat je je door het maken van de opgaven de stof eigen maakt, zodat je deze thuis niet meer hoeft te leren.

Het examen

Vraag tijdig je examen aan. Vier tot zes weken (afhankelijk van de beschikbare studietijd) na de (tweede) cursusdag lijkt me een redelijke termijn.
Vaak wordt onderschat, hoe veel tijd je kwijt bent aan het ‘oefenen in de kaart’. Daar gaat echt wel wat tijd in zitten, en hoe meer je dit oefent, des te makkelijker zijn dit soort vraagstukken op het examen.

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie