Dagcursus Klein Vaarbewijs 2

Wilt u het IJsselmeer op, of gaat u met uw boot naar een van de Waddeneilanden? Of neemt u uw boot mee naar één van de landen aan de Middellandse Zee of de Adriatische Zee? Dan hebt u het KV 2 nodig.

Kosten van de cursus

Bij u thuis, of op een door u gekozen locatie
Als ik de cursus bij u op locatie geef, dan zijn de kosten afhankelijk van mijn reistijd en de groepsgrootte. Neemt u bij interesse even contact met ons op, ik kan de cursus ongetwijfeld voor een interessante prijs aanbieden. 

Beulaeke Haven, Wanneperveen
De cursus Klein Vaarbewijs 2, die twee dagen duurt, kost € 299,- per persoon. 
Dat is inclusief een mapje met opdrachten. Vanaf 10 deelnemers zijn bij dit bedrag een lunch en koffie en thee inbegrepen.

Daarnaast hebt u, voor het maken van opgaven in de waterkaart, een navigatiesetje nodig, bestaande uit een kaartplotter, een passer, een zacht potlood en een kaartgom. Het setje kost € 25,-

Het cursusboek van de ANWB kost € 22,-
Het cursusboek met online examen-training kost € 35,-
Als u een redelijk recent cursusboek hebt, kunt u dat gewoon gebruiken.

Het examen kost € 50,- (Prijs kan door het CBR worden gewijzigd).

Meer informatie over het examen Klein Vaarbewijs vindt u op de site van het CBR: www.cbr.nl

Cursuslocaties en startdata

Beulaeke Haven, Wanneperveen
De cursus voor het KV 2 heb ik gegeven op 22 en 29 oktober. In januari of begin maart 2023 geef ik de volgende cursus. Lestijden zijn van 09.30 uur tot ongeveer 17.00 uur. Neemt u bij belangstelling svp even contact met ons op.

Tilburg
Op 5 en 12 november geef ik een cursus voor het KV 2 in Esbeek, onder Tilburg. Neemt u bij belangstelling svp even contact met ons op.

Op een zelf gekozen locatie / priveles
De cursus kan in overleg, voor groepjes/groepen, ook op een door u gewenste locatie worden gegeven. Lesdata en lestijden in overleg.
Zo geef ik in november een cursus op locatie in de buurt van Tilburg.

Cursus opbouw

De cursus voor het Klein Vaarbewijs 2 duurt 2 dagen. De nadruk ligt bij deze cursus op het werken in de kaart, we gaan veel vraagstukken maken. Daarom bied ik deze cursus niet als on line cursus aan, want dat werkt niet.

Beide dagen worden verdeeld in blokken van 50 minuten met daartussen steeds een korte pauze. Omdat u tijdens deze twee dagen geregeld gaat oefenen met vraagstukken, door de variatie in werkvormen en de afwisseling in onderwerpen, zijn deze twee dagen goed vol te houden. Voor je het weet is de dag voorbij.

De cursus wordt ondersteund met een powerpoint-presentatie.

Voor het examen moet u hoofdstuk 5 t/m 8 kennen van het cursusboek van de ANWB.

Dag 1
Hoofdstuk 5 is een typisch “leerhoofdstuk”, en lijkt qua stof en opbouw op hoofdstuk 1 van het KV 1. Dit hoofdstuk introduceer ik kort, over de ‘nieuwe dingen’ gaat u thuis een aantal vragen maken. Op deze wijze legt u een goede basis voor dit hoofdstuk.

In hoofdstuk 6 komen de zeekaart en de zeebetonning aan bod. Deze stof behandel ik helemaal. Het onderwerp meteorologie, dat ook in dit hoofdstuk is opgenomen, behandel ik niet, omdat het heel duidelijk wordt uitgelegd in het cursusboek.

Hoofdstuk 7, het getij, handelt over getijwerking en alles wat daarmee te maken heeft. Dit hoofdstuk behandel ik helemaal. Na een uitgebreide uitleg gaat u een aantal vraagstukken maken, zodat deze stof op het examen niet meer voor verrassingen zal zorgen.

Hoofdstuk 8, navigatie en het werken in de kaart, is met afstand het lastigste, maar ook het grootste hoofdstuk. Dit hoofdstuk krijgt dan ook de meeste aandacht, en wordt helemaal behandeld. Het is overigens ook het hoofdstuk waar u de meeste punten mee kunt verdienen tijdens het examen! Met dit hoofdstuk beginnen we in de loop van dag één.

Dag 2
Dag twee is helemaal gewijd aan hoofdstuk 8.
U gaat u na een korte uitleg steeds een paar opgaven maken. We beginnen eenvoudig, maar geleidelijk aan worden de vraagstukken steeds wat ingewikkelder. Het idee is dat u zich door het maken van de opgaven de stof eigen maakt, zodat u deze thuis niet meer hoeft te leren.

Het examen
Vraag tijdig uw examen aan. Drie tot vier weken (afhankelijk van de beschikbare studietijd) na de tweede cursusdag lijkt me een redelijke termijn. Vaak wordt onderschat, hoe veel tijd je kwijt bent met het oefenen van ‘vraagtstukken in de kaart’. Daar gaat echt wel wat tijd in zitten, en hoe meer u dit oefent, des te makkelijker zijn dit soort vraagstukken op het examen.