Cursus Klein Vaarbewijs 2

Momenteel leg ik de laatste hand aan de online video-cursus voor het KV 2. Tot die tijd bieden we een 2-daagse live cursus aan. De nadruk ligt in deze cursus op het navigeren. Door veel te oefenen met vraagstukken, kunt u zich na deze 2 dagen prima redden met de opgaven die u op het examen gaat krijgen.
Als de online cursus gereed is, wordt in de dagcursus alleen ‘het navigeren’ uitgebreid behandeld, eventueel uitgebreid met ‘het getij’. De makkelijker stof kunt u zich dan eigen maken via de online cursus.

Wanneer KV 2

Wilt u het IJsselmeer op, of gaat u met uw boot naar een van de Waddeneilanden? Of neemt u uw boot mee naar één van de landen aan de Middellandse Zee of de Adriatische Zee? Dan hebt u het KV 2 nodig. 

Kosten van de cursus

Bij u thuis, of op een door u gekozen locatie
Als ik de cursus bij u op locatie geef, dan zijn de kosten afhankelijk van mijn reistijd en de groepsgrootte. Neemt u bij interesse even contact met ons op, ik kan de cursus ongetwijfeld voor een interessante prijs aanbieden. 

Beulaeke Haven, Wanneperveen
Bij groepen van minimaal 10 cursisten kan de cursus ook op de cursuslocatie bij Beulaeke Haven worden verzorgd. Deze tweedaagse cursus kost € 330,- per persoon. Dat is inclusief een mapje met opdrachten. Tevens zijn op beide dagen koffie en thee en een lunch inbegrepen.

Daarnaast hebt u, voor het maken van opgaven in de waterkaart, een navigatiesetje nodig, bestaande uit een kaartplotter, een passer, een zacht potlood en een kaartgom. Het setje kost € 25,-

Het cursusboek van de ANWB kost € 22,-
Het cursusboek met online examen-training kost € 35,-
Als u een redelijk recent cursusboek hebt, kunt u dat gewoon gebruiken.

Het examen kost € 50,- (Prijs kan door het CBR worden gewijzigd).

Meer informatie over het examen Klein Vaarbewijs vindt u op de site van het CBR: www.cbr.nl

Cursuslocaties en startdata

Op een zelf gekozen locatie / priveles
De cursus kan voor groepjes / groepen in heel Nederland worden gegeven. Dat kan bij u thuis, of op een andere, door u gewenste locatie. Zo heb ik eind 2022 nog een 2-daagse cursus verzorgd in de buurt van Tilburg. Lesdata en lestijden in overleg.

Beulaeke Haven, Wanneperveen
Bent u met 10 personen of meer, dan kunnen we een 2-daagse cursus plannen in het leslokaal op Beulaeke Haven. Lestijden zijn van 09.30 uur tot ongeveer 17.00 uur. Neemt u bij belangstelling svp even contact met ons op.

Cursus opbouw

De cursus voor het Klein Vaarbewijs 2 duurt 2 dagen. De nadruk ligt bij deze cursus op het werken in de kaart, we gaan veel vraagstukken maken. Daarom bied ik deze cursus niet als on line cursus aan, want dat werkt niet.

Beide dagen worden verdeeld in blokken van 50 minuten met daartussen steeds een korte pauze. Omdat u tijdens deze twee dagen geregeld gaat oefenen met vraagstukken, door de variatie in werkvormen en de afwisseling in onderwerpen, zijn deze twee dagen goed vol te houden. Voor je het weet is de dag voorbij.

De cursus wordt ondersteund met een powerpoint-presentatie.

Voor het examen moet u hoofdstuk 5 t/m 8 kennen van het cursusboek van de ANWB.

Dag 1
Hoofdstuk 5 is een typisch “leerhoofdstuk”, en lijkt qua stof en opbouw op hoofdstuk 1 van het KV 1. Dit hoofdstuk introduceer ik kort, over de ‘nieuwe dingen’ gaat u thuis een aantal vragen maken. Op deze wijze legt u een goede basis voor dit hoofdstuk.

In hoofdstuk 6 komen de zeekaart en de zeebetonning aan bod. Deze stof behandel ik helemaal. Het onderwerp meteorologie, dat ook in dit hoofdstuk is opgenomen, behandel ik niet, omdat het heel duidelijk wordt uitgelegd in het cursusboek.

Hoofdstuk 7, het getij, handelt over getijwerking en alles wat daarmee te maken heeft. Dit hoofdstuk behandel ik helemaal. Na een uitgebreide uitleg gaat u een aantal vraagstukken maken, zodat deze stof op het examen niet meer voor verrassingen zal zorgen.

Hoofdstuk 8, navigatie en het werken in de kaart, is met afstand het lastigste, maar ook het grootste hoofdstuk. Dit hoofdstuk krijgt dan ook de meeste aandacht, en wordt helemaal behandeld. Het is overigens ook het hoofdstuk waar u de meeste punten mee kunt verdienen tijdens het examen! Met dit hoofdstuk beginnen we in de loop van dag één.

Dag 2
Dag twee is helemaal gewijd aan hoofdstuk 8.
U gaat u na een korte uitleg steeds een paar opgaven maken. We beginnen eenvoudig, maar geleidelijk aan worden de vraagstukken steeds wat ingewikkelder. Het idee is dat u zich door het maken van de opgaven de stof eigen maakt, zodat u deze thuis niet meer hoeft te leren.

Het examen
Vraag tijdig uw examen aan. Drie tot vier weken (afhankelijk van de beschikbare studietijd) na de tweede cursusdag lijkt me een redelijke termijn. Vaak wordt onderschat, hoe veel tijd je kwijt bent met het oefenen van ‘vraagtstukken in de kaart’. Daar gaat echt wel wat tijd in zitten, en hoe meer u dit oefent, des te makkelijker zijn dit soort vraagstukken op het examen.