Praktijkvaarles

Voelt u zich nog wat onzeker in uw boot, en blijkt varen soms toch wat lastiger te zijn dan u dacht?
We gaan tijdens een vaarles allerlei manoeuvres oefenen waarmee u in de praktijk te maken krijgt. Daarbij houden we ook rekening met de andere boten om ons heen, en de invloed van de wind.
U zult merken dat u na een vaarles meer geniet van het varen, omdat u zich zekerder voelt in uw boot.

Kosten van een praktijkvaarles

Voor de vaarlessen hebt u de keus uit les op uw eigen boot, óf les op de boot van de vaarschool (een Quicksilver 755 cruiser van 7 meter met een 225 pk Mercury bbm).

Boot van de vaarschool

De kosten voor een vaarles in de boot van de vaarschool zijn:
€ 425,- privé les (ong 3,5 uur)
€ 285,- pp bij 2 personen (€ 570,- ong 4,25 uur)
€ 220,- pp bij 3 personen (€ 660,- ong 5 uur)

Dit bedrag is inclusief mijn reistijd en het vaarklaar maken van de boot (en na de vaarles hetzelfde in omgekeerde volgorde), de brandstof en het gebruik van de boot.

De totale tijdsduur is een indicatie. Hoe lang we uiteindelijk onderweg zijn hangt af van het aantal keren dat we een bepaalde manoeuvre moeten oefenen, én de drukte bij bruggen en sluizen. Extra verrichtingen verlengen de tijdsduur uiteraard ook.

Voor zaterdag t/m zondag en de feestdagen geldt een toeslag van € 5,- per uur.

Extra opties:

  • Voor het oefenen van de extra manoeuvres voor een jacht (werken met lijnen bij het aanmeren en wegvaren) geldt een meerprijs van € 50,-  
  • Voor het snelvaren geldt een toeslag van € 50,- (los van de extra tijd neemt het verbruik snelvarend nogal toe).


Eigen boot 

Het uurtarief voor vaarles in uw eigen boot is € 60,-
Daarnaast reken ik € 50,- per uur voor reistijd en reiskosten.
Indien u met uw boot naar Beulaeke Haven komt en uw boot daar te water laat, dient u € 10,- hellinggeld te voldoen.

Autorijden kun je niet leren uit een boekje, varen ook niet

Ik word geregeld benaderd met de vraag, of ik nog ruimte in mijn agenda heb voor een praktijkvaarles. Met name in 2020 en 2021, toen er meer boten werden verkocht dan ooit, had ik het behoorlijk druk met het geven van vaarlessen. 

De reacties na een praktijkvaarles zijn eigenlijk altijd positief. Het oefenen van de diverse manoeuvres, zoals het aanleggen en afmeren, het keren in een nauw vaarwater, de sluis door, enz, waarbij ook rekening wordt gehouden met de invloed van de wind en de boten om ons heen, geeft zelfvertrouwen. Hierdoor zult u zich een stuk zekerder voelen als u daarna weer in uw boot stapt.

De praktijk

Les in de boot van de vaarschool
De vaarlessen worden gegeven in de boot van de vaarschool – een Quicksilver 755 cruiser van 7 meter met een 225 pk Mercury – vanaf de jachthaven op Waterpark Beulaeke Haven in Wanneperveen.

Ik laat u eerst even wennen aan de besturing en de bediening van gas en schakeling. Daarna starten we met een ‘rondje’ dat ongeveer drie en een half uur (privé les) duurt. De uiteindelijke tijdsduur is afhankelijk van het aantal keren dat we bepaalde manoeuvres moeten oefenen, de drukte bij bruggen en sluizen, en het aantal cursisten.

Onderweg oefenen we o.a. het aanleggen (uitgebreid), het keren en achteruitvaren in een nauwe ruimte, het varen door de smalle vaarwegen in de schitterende natuur van ‘de Wieden’ en passeren we 2 bruggen en sluizen. Daarna meren we de boot weer af in de ligbox.

Uiteraard houden we bij de vaarles ook rekening met de andere watersporters en de wind, waardoor de vaarles goed aansluit bij de praktijk.

Uitbreidingen
Wilt u ook manoeuvres oefenen voor een wat groter schip, zoals een motorjacht of (speed-)kruiser, dan gaan we aanvullend het werken met lijnen oefenen: afvaren op voorspring en achterspring, op een lange lijn de ligbox uit, en aan- en afmeren. Dit is met name handig als u geen boegschroef hebt.
Wilt u ook een keer snelvaren, dan doen we dat op het Zwarte water. Ik leg u daarbij uit hoe u optimaal gebruik maakt van de trim van de motor, en hoe u golven het beste kunt nemen. Het snelvaargebied ligt praktisch in de route die we gaan varen.

Vaarles in uw eigen boot
Als u liever een vaarles krijgt in uw eigen boot, dan kan dat natuurlijk ook. Uiteindelijk is dat de boot waarin u straks weer gaat varen.
Ik heb ervaring met diverse soorten motorboten: boten met een buitenboord motor of een hekdrive, en boten met een vaste schroef en een roer. 
U kunt met uw boot naar Beulaeke Haven komen, of ik kom bij u (mits u niet al te ver weg woont).
Het is wel van belang dat we de diverse manoeuvres, als ik bij ú kom, goed kunnen oefenen. Denkt u daarbij aan de aanwezigheid van een aanlegsteiger, voldoende ruimte om te manoeuvreren, enz.