Veelgestelde vragen

U moet een klein vaarbewijs hebben als u wilt varen met:

  • pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter;
  • motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur (hieronder vallen ook jetski’s en andere typen waterscooters);
  • bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden, met een lengte tussen de 15 en 20 meter.

Voor grotere schepen zijn er andere vaarbewijzen.

Met het KV 1 mag u varen op de kleinere binnenwateren, dus de kanalen, rivieren en meren.

Het KV 2 is verplicht als u wilt varen op het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, Eems of Dollard.
Ook voor het varen op de kustwateren van de landen aan de Middellandse Zee of de Adriatische Zee, hebt u het KV 2 nodig. 

De eerstvolgende dagcursus is gepland op zaterdag 04 september.

Moet u eerder examen doen, dan hebt u met de online video-cursus (looptijd 3 maand!) een prima alternatief.
De voordelen: goedkoper, de 11 video’s zijn net zo vaak te bekijken als je wilt, en studeren op een moment dat het jou goed uitkomt!
De reacties op de online cursus zijn tot nu toe erg positief.

De dagcursus kan overigens voor kleinere groepen ook op een door u gekozen locatie (bij voorbeeld bij u thuis) worden gegeven. In overleg is er veel mogelijk.

 Vooralsnog staat deze cursus voor het najaar van 2021 gepland. Neemt u bij interesse even contact met ons op.

De cursus kan ook op een door u gekozen locatie worden verzorgd, data en tijdstippen kunnen we in overleg afspreken.

Jazeker! 
Er zijn vrij veel watersporters, die niet vaarbewijs plichtig zijn, maar die toch de cursus voor het KV volgen, omdat ze meer kennis willen hebben over zaken als voorrang, betonning, manoeuvreren, het passeren van bruggen en sluizen, enz.

Het is ook een prima manier om je kennis weer wat op te frissen m.b.t. de belangrijkste zaken, waarmee je op het water te maken krijgt.

Als je je examen wilt plannen, kijk dan even bij meerdere examenlocaties bij jou in de buurt. De wachttijd verschilt momenteel per locatie nogal, van ongeveer 2 weken tot 6 weken. Even vergelijken levert soms een examendatum op, die veel dichterbij ligt.