Veelgestelde vragen

U moet een klein vaarbewijs hebben als u wilt varen met:

  • pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter;
  • motorboten, korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur (hieronder vallen ook jetski’s en andere typen waterscooters);
  • bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden, met een lengte tussen de 15 en 20 meter.

Voor grotere schepen zijn er andere vaarbewijzen.

Met het KV 1 mag u varen op de kleinere binnenwateren, dus de kanalen, rivieren en meren.

Het KV 2 is verplicht als u wilt varen op het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, Eems of Dollard.
Ook voor het varen op de kustwateren van de landen aan de Middellandse Zee of de Adriatische Zee, hebt u het KV 2 nodig. 

De eerstvolgende dagcursus geef ik eind januari, begin februari 2022 in Blokzijl. 
De cursus kan overigens voor kleinere groepen ook op een door u gekozen locatie (bij voorbeeld bij u thuis) worden gegeven. In overleg is er veel mogelijk.

Wilt u eerder examen doen, dan hebt u met de online video-cursus een prima alternatief.
De voordelen: € 60,- goedkoper dan de dagcursus, de 11 video’s zijn net zo vaak te bekijken als je wilt, en studeren op een moment dat het jou goed uitkomt! De reacties op de online cursus zijn tot nu toe erg positief.

 

Deze cursus geef ik op 08 en 15 januari, het is een twee-daagse dagcursus. Neemt u bij interesse svp even contact met ons op.
De cursus kan ook op een door u gekozen locatie worden verzorgd, data en tijdstippen kunnen we in overleg afspreken.

Jazeker! 
Er zijn vrij veel watersporters, die niet vaarbewijs plichtig zijn, maar die toch de cursus voor het KV volgen, omdat ze meer kennis willen hebben over zaken als voorrang, betonning, manoeuvreren, het passeren van bruggen en sluizen, enz.

Het is ook een prima manier om je kennis weer wat op te frissen m.b.t. de belangrijkste zaken, waarmee je op het water te maken krijgt.

Als je je examen wilt plannen, kijk dan even bij meerdere examenlocaties bij jou in de buurt. De wachttijd verschilt nogal per locatie. Vooral in ‘het westen’ moet je momenteel echt geduld hebben. Even vergelijken levert soms een examendatum op, die veel dichterbij ligt.

Slagingsgarantie bestaat niet. Sommige opleiders schermen met ‘slagingsgarantie’, maar wat houdt dat in? Krijgt u uw examengeld terug als u zakt, of betalen zij uw volgende examen, net zo lang tot u slaagt? Ik denk het niet. 
Ik durf u wél de garantie te geven, dat wanneer u een cursus bij ons volgt en daarna serieus aan de studie gaat, uw kans dat u slaagt heel groot is. Maar wie zich onvoldoende voorbereidt zal nooit slagen, ook niet met ‘slagingsgarantie’.

Vanaf 1 oktober 2021 worden er nieuwe vraagsoorten toegevoegd aan de examens voor het Klein Vaarbewijs 1 en 2.
Voor het examen Klein Vaarbewijs 1 worden 1 hotspotvraag en 1 sleepvraag toegevoegd.
Voor het examen Klein Vaarbewijs 2 wordt 1 sleepvraag toegevoegd. Het aantal vragen blijft ongewijzigd.

Bij de hotspotvraag (Klein Vaarbewijs 1) wijst de kandidaat het juiste antwoord in 1 afbeelding, of uit meerdere afbeeldingen aan, door deze aan te klikken.

De sleepvraag (Klein Vaarbewijs 1 én 2) gaat over de juiste volgorde van voorrang. Dit geeft de kandidaat aan door de
getallen naar de juiste plek in de afbeelding te slepen.