Veelgestelde vragen

Je moet een klein vaarbewijs hebben als je wilt varen met:

  • pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter;
  • motorboten, korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur (ook jetski’s en andere typen waterscooters);
  • bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden, met een lengte tussen de 15 en 20 meter.

Voor grotere schepen zijn er andere vaarbewijzen.

Met het KV 1 mag je varen op de kleinere binnenwateren, dus de kanalen, rivieren en meren.

Het KV 2 is verplicht als je wilt varen op het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, Eems of Dollard.
Ook voor het varen op de kustwateren van de landen aan de Middellandse Zee of de Adriatische Zee, heb je het KV 2 nodig. 

Jazeker! 
Er zijn vrij veel watersporters, die niet vaarbewijs plichtig zijn, maar die toch de cursus voor het KV volgen, omdat ze meer kennis willen hebben over zaken als voorrang, betonning, manoeuvreren, het passeren van bruggen en sluizen, enz.

Het is ook een prima manier om je kennis weer wat op te frissen m.b.t. de belangrijkste zaken, waarmee je op het water te maken krijgt.

Slagingsgarantie bestaat niet. Sommige opleiders schermen met ‘slagingsgarantie’, maar wat houdt dat in? Krijg je het examengeld terug als je zakt, of betalen zij je volgende examen, net zo lang tot je slaagt? Ik denk het niet.

Ik durf je wél de garantie te geven, dat een cursus voor het KV die je bij ons volgt, kwalitatief goed in elkaar zit, én plezierig is om te volgen. En wanneer je daarna serieus aan de studie gaat, is de kans dat je slaagt groot.  Maar wie zich onvoldoende voorbereidt zal nooit slagen, ook niet met ‘slagingsgarantie’.

Overigens wordt onze online video-cursus voor KV 1 en KV 2 gratis met 3 maanden verlengd, als je binnen de looptijd van de cursus (6 maanden) onverhoopt toch zakt voor het examen. Net zo makkelijk!

Vanaf 1 oktober 2021 zijn er nieuwe vraagsoorten toegevoegd aan de examens voor het Klein Vaarbewijs 1 en 2.
Voor het examen voor ’t Klein Vaarbewijs 1 worden 1 hotspotvraag en 1 sleepvraag toegevoegd.
Voor het examen voor ’t Klein Vaarbewijs 2 wordt 1 sleepvraag toegevoegd.
Het aantal vragen blijft ongewijzigd.

Bij de hotspotvraag (Klein Vaarbewijs 1) wijst de kandidaat het juiste antwoord in 1 afbeelding, of uit meerdere afbeeldingen aan, door deze aan te klikken.

De sleepvraag (Klein Vaarbewijs 1 én 2) gaat over de juiste volgorde van voorrang. Dit geeft de kandidaat aan door de getallen naar de juiste plek in de afbeelding te slepen. 

Examens voor marifonie en radiozendamateurs naar CBR.
Het Agentschap Telecom draagt zijn examentaken over aan het CBR. Vanaf 1 juli 2023 doen kandidaten hun theorie-examens bij het CBR. Dit geldt voor zowel de maritieme examens (Basiscertificaat, Marcom A en B) als voor de zendamateur-examens (Novice en Full).

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie