Veelgestelde vragen

U moet een vaarbewijs hebben als u wilt varen met:

  • pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter;
  • motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur (hieronder vallen ook jetski’s en andere typen waterscooters);
  • bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden, met een lengte tussen de 15 en 20 meter.

Met het KV 1 mag u varen op de kleinere binnenwateren, dus de kanalen, rivieren en meren.

Het KV 2 is verplicht als u wilt varen op het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, Eems of Dollard.
Ook voor het varen op de kustwateren van de landen aan de Middellandse Zee of de Adriatische Zee, hebt u het KV 2 nodig. 

Op zaterdag 17 april zou ik de volgende dagcursus geven, maar door de lock-down heb ik deze moeten annuleren. Inmiddels worden we ook geconfronteerd met enorme wachttijden bij het CBR.  Een dagcursus plannen heeft op dit moment dan ook weinig zin.

Met de online video-cursus bied ik denk ik een goed alternatief.

De cursus kan overigens voor kleinere groepen op een door u gekozen locatie (bij voorbeeld bij u thuis) wél worden gegeven, mits in overeenstemming met de op dat moment geldende richtlijnen mbt corona. In overleg is er veel mogelijk.

Voor deze cursus bestaat voldoende belangstelling, maar door de zeer lange wachttijden bij het CBR is het momenteel lastig plannen. Vooralsnog staat deze cursus voor het najaar van 2021 gepland.
Neemt u bij interesse even contact met ons op.

De cursus kan ook op een door u gekozen locatie worden verzorgd, data en tijdstippen kunnen we in overleg afspreken.

Jazeker! 
Er zijn vrij veel watersporters, die niet vaarbewijs plichtig zijn, maar die toch de cursus voor het KV volgen, omdat ze meer kennis willen hebben over zaken als voorrang, betonning, manoeuvreren, het passeren van bruggen en sluizen, enz.

Het is ook een prima manier om je kennis weer wat op te frissen m.b.t. de belangrijkste zaken, waarmee je op het water te maken krijgt.

Vanwege de de corona-crisis zijn de wachttijden bij het CBR behoorlijk opgelopen!
Wanneer u nu (peildatum begin april 2021) uw examen voor het KV aanvraagt komt u, afhankelijk van de gekozen examenplaats, ergens in augustus uit. Ik heb de looptijd van de online cursus hier op aangepast.
Vraagt u dus z.s.m. uw examen aan!

En check af en toe de website van het CBR, want ze voegen soms een extra dag toe, die qua datum dichterbij ligt. Je kunt altijd wisselen namelijk.