Vernieuwde cursus Klein Vaarbewijs 2

Het klein Vaarbewijs 2 halen op een zo prettig mogelijke manier

De stof voor het examen

De stof die je voor dit examen moet kennen bestaat uit de volgende onderwerpen: het Scheepvaartreglement Westerschelde, de zeekaart en de zee-betonning, meteorologie, het getij en navigeren (werken in de kaart). De eerste twee onderwerpen zijn niet moeilijk. Het derde onderwerp, meteo is ietsje moeilijker, maar alsnog goed te doen. Het vierde onderwerp, getijwerking, is al wat lastiger. Je krijgt bij dit onderwerp bij voorbeeld vragen, waarbij je moet uitrekenen hoe veel water je onder de kiel hebt op een bepaalde plek.

Met afstand het lastigst is het onderwerp navigeren. De vragen over dit onderwerp leveren je op het examen naar verhouding echter wél de meeste punten op. Het bepalen van de positie is nog relatief eenvoudig, maar het omrekenen van een kompaskoers naar een grondkoers, en omgekeerd, waarbij je via een constructie ook nog moet kunnen uitrekenen hoe veel graden de stroming je weg zet, is best pittig.

Nieuwe opzet

Er worden heel wat dagcursussen aangeboden voor het KV 2. Maar het is mijn stellige overtuiging dat je in één dag nooit alle stof voor dit examen kunt behandelen, zelfs niet bij benadering. Tot nu toe bied ik de cursus dan ook aan als een twee-daagse cursus. En zelfs dan moet ik keuzes maken in wat ik wel, en wat ik niet behandel. Daarnaast bied ik een één-daagse cursus aan. Ik behandel dan alleen het onderwerp ‘navigeren’, of ‘getijwerking’ en ‘navigeren’.
Omdat een live cursus niet voor iedereen handig is, heb ik besloten om een online video-cursus te gaan aanbieden voor het KV 2. Hierin wordt alle examenstof uitgebreid behandeld in 17 video’s, alsof je live les krijgt. Om je een idee te geven: zou ik de stof die ik behandel in de online cursus, met alle vragen en opgaven, in een live cursus behandelen, dan zou je op 3 á 3,5 dagen uitkomen. Met name ‘navigeren’ wordt heel uitgebreid, en stapje voor stapje, behandeld (10 video’s!). Daarbij ga je na een korte instructie steeds een aantal vraagstukken maken, die direct worden nabesproken. Op die manier word je vanzelf bedreven in het werken in de kaart.

De voordelen op een rijtje

Met de online video-training kun je je alle examenstof prima eigen maken. Ook is de online training goedkoper én uitgebreider dan de live cursus, de online cursus kost € 119,- (is tijdelijke actieprijs). Verder kun je de video’s van de online video-cursus gedurende een half jaar net zo vaak volgen als je wilt. En mocht je in dat half jaar zakken voor het examen (waar we natuurlijk niet van uit gaan), dan wordt de online-cursus na het overleggen van de afspraak voor het examen, én je examenuitslag, gratis met 3 maanden verlengd. Deze cursus hoop ik in het voorjaar van 2024 aan te kunnen bieden.

Live cursusdag navigeren: locatie, kosten, minimum aantal cursisten

Wil je graag persoonlijke begeleiding bij je studie, dan kun je een live cursus boeken. De kosten voor deze cursusdag/cursusdagen zijn afhankelijk van het aantal cursisten en mijn reistijd/reiskosten. Hoe groter de groep, hoe lager het bedrag per persoon. Ik verzorg de cursus op een door jou gekozen locatie. Ook kan de cursus voor 1 of 2 personen bij mij in Meppel worden verzorgd.
In januari of februari 2024 geef ik sowieso in de buurt van Meppel op 2 zaterdagen weer een 2 daagse cursus KV 2. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Wil je meer weten over de mogelijkheden en de kosten, neem dan vrijblijvend contact met me op.

‘Under construction’

Momenteel (01-12-2023) leg ik de laatste hand aan de online video cursus. Zodra deze online staat, kun je deze boeken. Planning is voorjaar 2024. Tot die tijd bied ik alleen de live cursus aan voor het KV 2.

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie